Sidor

söndag 5 februari 2017

Vit chokladpannacotta med champagne- och lemon curdgelé

Igår hade vi mina och makens föräldrar här på trerättersmiddag och ölprovning.

Som efterrätt bjöd vi på vit chokladpannacotta med champagne- och lemon curdgelé. Recepten kommer från Mårtenssons kök, men vi bytte ut hallonsaften i gelén mot lemon curd och modifierade receptet en aning.

Vit chokladpannacotta 8 port
1 tsk gelatinpulver
4 dl vispgrädde
1 vaniljstång
185 g vit choklad

Blanda gelatinpulvret enligt anvisningarna på förpackningen.
Hacka chokladen i mindre bitar.
Mät upp grädden i en kastrull.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna.
Koka upp grädde, vaniljstången och fröna. Ta kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången. 
Blanda ner gelatinet i grädden och rör tills det smälter, rör därefter i chokladen och rör tills det smälter.
Häll upp chokladgrädden i portionsglas och ställ i kylen för att stelna, det tar några timmar för.

Champagne- och lemon curdgelé
1,5 tsk gelatinpulver
375 cl champagne/mousserande vin
1 dl lemon curd
0,5 dl strösocker
0,5 dl vatten

Blanda gelatinpulvret enligt anvisningarna på förpackningen.
Koka upp champagne, vatten, lemon curd och socker.
Blanda ner gelatinet och rör tills det smälter. Smaka av och tillsätt mer lemon curd eller socker om det behövs.
Låt blandningen svalna till runt 30 grader innan du häller den över pannacottan, är det för varmt smälter pannacottan. Ställ in i kylen och låt stelna. Det tar några timmar för gelén att bli helt stel.

Vi serverade pannacottan i makens rundbottnade whiskyglas och lät dem 
stå på snedden för att spexa till det lite.

1 kommentar: